Konkurs gastronomiczny - zdrowa żywność

  • dsc_0107

W dniu 30.04.2013r. w Pracowniach Gastronomiczno-Hotelarskich odbył się konkurs gastronomicznych dla uczniów Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. W trakcie konkursu oraz degustacji jury uczniowie mieli okazję wysłuchać prezentacji na temat zdrowej żywności prowadzonej przez jednego naszych z nauczycieli. Konkurs miał na celu propagowanie zdrowej żywności oraz sprawdzenie świadomości naszych uczniów. Jury oceniając brała pod uwagę przede wszystkim: estetykę i sposób podania, dobór i jakość zdrowych surowców, walory smakowe. 

 

Do konkursu przystąpiła liczna młodzież, która zaprezentowała bardzo zróżnicowane potrawy.Były to: dania główne, przystawki, zakąski, a także ciasta. Wszystkie potrawy były oryginalne i zdrowe. Laureatami konkursu zostali: I miejsce Dariusz Wierzchowski kl. II fk ZSP nr 1 za potrawę: Pierś szpikowana świeżymi ziołami z koszem warzyw ogrodowych i sosem vinegret oraz kolorowe puree II miejsce Amanda Cybula kl. II b kucharz małej gastronomii ZSA za potrawę: Ryba na parze z warzywami III miejsce Karolina Laskowska kl. II b kucharz małej gastronomii ZSA za deser: Ciasto marchewkowe

  • dsc_0058
  • dsc_0060
  • dsc_0066
  • dsc_0107
  • dsc_0143