OTWARCIE PRACOWNI BARMAŃSKIEJ W CKP - 21 MARCA 2014

  • 1900089_628901043845878_245671617_n

 

21 marca 2014 roku o godzinie 13 w CKP w Słupsku w Pracowni Gastronomiczno-Hotelarskiej została oddana do użytku nowa pracownia barmańska - studio Monin. Otwarcia dokonał zastępca prezydenta miasta Słupsk Edward Zdzieborski i Dyrektor Sprzedaży firmy Monin Robert Padiasek. W otwarciu udział wzięli zaproszeni dyrektorzy szkól z którymi współpracuje CKP oraz władze oświatowe ze Słupska.

  • 10003975_628897837179532_991347745_n
  • 10012569_628902350512414_1652146086_n
  • 10153134_628908590511790_2109646776_n
  • 1503322_628895467179769_270488838_n
  • 1506534_628908273845155_847955224_n (1)
  • 1506534_628908273845155_847955224_n
  • 1517583_628907367178579_236921242_n
  • 1527138_628894260513223_852637377_n
  • 1531759_628904883845494_307660001_n
  • 1779065_628906233845359_778379822_n
  • 1900089_628901043845878_245671617_n
  • 1904082_628896537179662_356398778_n
  • 1920056_628907727178543_1947090461_n
  • 1939469_628886527180663_232145454_n
  • 1948240_628890703846912_642679014_n
  • 1964957_628909443845038_23473610_n
  • 1975096_628882520514397_902631073_n

W Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku zostaje oddana do użytku nowo powstała pracownia barmańska - Studio Monin. Otwarcie nastąpi dnia 21 marca 2014 o godzinie 13. Organizatorami otwarcia pracowni barmańskiej – studia Monin, są CKP w Słupsku oraz działający przy centrum Klub Młodego Barmana. Pracownia powstała z inicjatywy członków KMB przy współpracy z francuską firmą Monin.

Francuska firma MONIN jest czołowym producentem produktów klasy Premium. W swojej ofercie posiada ponad 150 smaków: syropów, syropów bezcukrowych, koncentratów, puree owocowych, baz koktajlowych, sosów deserowych oraz likierów alkoholowych. MONIN to marka z ponad 100 letnią historią, tradycją i doświadczeniem. MONIN to najwyższa, jakość i rodzinny charakter firmy, której produkty są dostępne w 144 krajach na całym świecie. Firma MONIN inspiruje baristów i barmanów od Azji aż po Stany Zjednoczone promując kreatywność oraz wszechstronność w wykorzystywaniu smaków sygnowanych logiem MONIN. Wyłącznym importerem produktów marki MONIN w Polsce jest SCM Sp. z o.o.,któraistnieje od września 2005 roku i jest obecnie dynamicznie rozwijającą się firmą w obszarze zaopatrzenia.

Klub Młodego Barmana Powstał przy Centrum Kształcenia Praktycznego w słupsku w 2008 roku. Od tego momentu klub ten prowadzą nauczyciele praktycznej nauki zawodu Grzegorz Dacków i Daniel Poświętny. Panowie ukończyli kursy barmańskie i otrzymali certyfikaty nadane przez Stowarzyszenie Barmanów Polskich o randze międzynarodowej uprawniające do prowadzenia samodzielnej działalności barmańskiej. Od 2008 roku członkami klubu są uczniowie różnych specjalizacji zawodowych odbywający praktyki na terenie CKP w Słupsku. Są to uczniowie ZSP nr 1 w Słupsku i uczniowie ZSA w Słupsku. Spotkania w ramach działalności Klubu Młodego Barmana odbywają się regularnie co dwa tygodnie w soboty w godzinach 9:00 do 15:00, a czasem również po zajęciach lekcyjnych w zależności od dyspozycyjności uczniów i prowadzących.

Celem klubu jest poszerzanie umiejętności, zainteresowań i wiedzy uczniów szkół gastronomicznych. Klub daje możliwość zbudowania teoretycznych i praktycznych podstaw w zawodzie barman po przez różnego rodzaju szkolenia i warsztaty. Uczniowie poszerzają swoją wiedzę z zakresu towaroznawstwa napojów bezalkoholowych, alkoholowych i towaroznawstwa owoców i warzyw, czasem bardzo egzotycznych. Wzbogacają się o wiedzę i praktyczne umiejętności dotyczące sprzętu, barmańskiego,somelierskiego i kelnerskiego. Każdego roku w szeregi klubu wstępuje około 10 uczniów, a wielu z nich bardzo szybko zostaje zauważonych przez pracodawców i dostaje propozycję pracy na rynku lokalny i ogólnopolskim.

Cel, który przyświecał powstaniu pracowni – studiu Monin, to połączenie miejsca pracy młodych barmanów - uczniów, jakim jest Bar i Studio Monin, jako pracownia wyposażona w produkty o najwyższym standardzie używane w profesjonalnych barach. Pracownia ma łączyć i integrować ze sobą środowisko barmańskie, gastronomiczne i hotelarskie poprzez różnego rodzaju spotkania, konsultacje i szkolenia. Ponad to Pracownia Baramańska – Studio Monin ma być miejscem pracy i ćwiczeń dla członków Klubu Młodego Barmana. Z pracowni będą również korzystali inni uczniowie, którzy będą zdobywali wiedzę towaroznawczą,o nowych produktach na rynku gastronomicznym, o ich wykorzystaniu w pracy barmana i kucharza oraz o nowoczesnym sprzęcie używanym w branży gastronomiczno– hotelarsko - barmańskiej. Nowa Pracownia ma być miejscem szkoleń przeprowadzanych przez firmęMonin i SPB i innych dla pożytku uczniów wzbogaceniu ich wiedzyi lepszemu przygotowaniu ich do zawodu barman kelner i kucharz.

 

Sponsorzy:

- Firma Monin

- Firma Alva

- Firma Sawex