Konkurs Kulinarny w ramach programu „W Gimnazjum nr 2 zdrowo, wesoło i kolorowo!"

  • DSC_0492

W piątek 4 kwietnia bieżącego roku w Pracowni Gastronomicznej odbył się konkurs w ramach programu „W Gimnazjum nr 2 zdrowo, wesoło i kolorowo!” Była to druga edycja Konkursu Kulinarnego zorganizowana wspólnie z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku. Celem konkursu było propagowanie zasad zdrowego odżywiania oraz zachęcenie młodzieży do samodzielnego przygotowywania dań oraz eksperymentowania w świecie smaków. Konkurs składał się z dwóch etapów. Sałatka i danie główne. Podczas zmagań konkursowych, uczniowie CKP w Słupsku Natalia Skrzypczak i Patryk Adamski zrobili pokaz zdrowego gotowania prezentując swoje umiejętności gastronomiczne.

 A oto najlepsi z najlepszych, bo wszystkie wykonane dania to poezja smaków i prawdziwa witaminowa bomba! Przepisy znajdziecie na  stronie internetowej! (http://gimnazjum2slupsk.edupage.org/ w zakładce „Konkurs kulinarny”).

 

KATEGORIA SAŁATKA

I miejsce – Gimnazjum nr 2

Julia Kowalczyk i Marta Brachaniec „Sałatka z mango i łososia”

Opiekun: Iwona Miąskiewicz

Wyróżnienie – Gimnazjum nr 4

Alicja Kaczmarzyk i Eliza Frąckowiak „Sałatka z granatem”

Opiekun: Adrian Borysewicz

Nagroda Publiczności - Gimnazjum nr 2

Katarzyna Prusak i Dominika Świątek  „Cytrusowa sałatka z krewetkami i awokado”

Opiekun: Teresa Raczkowska

 

KATEGORIA DANIE GŁÓWNE

I miejsce – Gimnazjum nr 6

Barbara Michałowicz i Julia Łuszkiewicz  „Lekki kolorowy kwartet warzywny ”

Opiekun: Marta Serafin - Osiecka

Wyróżnienie – Gimnazjum nr 2

Wiktoria Kałuża i Maja Krzaczek „Spaghetti marchewkowe z sosem kalafiorowym”

Opiekun: Teresa Raczkowska

 

Nagroda Publiczności: - Gimnazjum nr 3

Inga Szamocka i Sara Stochniałek „Zupa z cukinii”

Opiekun: Magdalena Pacholska

 

  Uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy, książeczki z przepisami oraz ananasowe i grejpfrutowe wielkie uśmiechy od organizatorów, zwycięzcy dostali dodatkowo Karty Podarunkowe  Multikna.

Nad przebiegiem całego konkursu czuwało profesjonalne jury. Swojego faworyta wybrała również publiczność. A oto nasza komisja w kategorii „Sałatka bystrego ucznia”

  • Pani Grażyna Włoch mistrzyni i kierownik Pracowni Gastronomiczno – Hotelarskiej Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.
  • Pani Agata Guzanek  znakomity praktyk i doświadczona szefowa kuchni.
  • Pani Irena Czyż – metodyk i edukator Oddziału Doskonalenia Nauczycieli w Słupsku, fachowiec pilotujący wiele programów zdrowotnych i profilaktycznych.

 

Nasza komisja w kategorii danie główne:

  • Pan Grzegorz Dacków nauczyciel sekretów sztuki kulinarnej i dusza naszego konkursu
  • Pan  Daniel Poświetny nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i  ekspert od spraw żywienia Centrum Kształcenia Praktyczneg 
  • Pani Agnieszka Zielińska - jurorka z I etapu konkursu, doświadczony technolog żywienia i dietetyk Centrum Kształcenia Praktycznego

Za pomoc w realizacji konkursu dziękujemy również Pani Janinie Woźnickiej i Panu Rafałowi Marglarczykowi.

  • DSC_0399
  • DSC_0408
  • DSC_0419
  • DSC_0434
  • DSC_0439
  • DSC_0448
  • DSC_0453
  • DSC_0492
  • DSC_0497
  • DSC_0500
  • DSC_0501
  • DSC_0508
  • DSC_0510
  • DSC_0515
  • DSC_0516
  • DSC_0522
  • DSC_0524
  • DSC_0527
  • DSC_0535
  • DSC_0543