Kulinarny Puchar Regionu VI EDYCJA - WYNIKI

  • dsc_0128

Centrum Kształcenia Praktycznego Pracownie Gastronomiczno-Hotelarskie - Internat w Słupsku już po raz VI zorganizowały konkurs „Kulinarny Puchar Regionu”.
Jak co roku w konkursie brali udział uczniowie ze szkół o profilu gastronomicznym ze Słupska, Miastka, Sławna, Kłanina, Kościerzyny, Lęborka, Sierakowic. Celem konkursu było propagowanie produktów regionalnych, wykorzystanie dawnych receptur w nowoczesnej kuchni, rozwijanie zainteresowań kulinarnych oraz integracja szkół o profilu gastronomicznym.

 

Każdy uczeń był oceniany przez Pana Karola Okrasę znanego w Polsce i na świecie z kulinarnych programów telewizyjnych. W jury zasiedli także : Pan Adrian Lukoszek szef kuchni Restauracji „Magiel kulinarny„ w Sosnowcu i Pan Kasper Czop zastępca szefa kuchni Hotel Bristol Tradition & Luxury 5* Rzeszów

Tak zacne jury oceniało trudność wykonania potrawy, sposób podania, oraz walory smakowe prezentowanych dań konkursowych.

Pan Karol Okrasa- honorowy gość Centrum Kształcenia Praktycznego i przewodniczący jury nie tylko oceniał potrawy, ale również rozmawiał z uczniami dając im cenne rady, podkreślał ,że dobry kucharz powinien dysponować niezawodną pamięcią oraz samodyscypliną. „Pamięć po to- by kojarzyć elementy, które miały miejsce w przeszłości, znać receptury, przepisy. Chodzi też o pamięć do smaków dzieciństwa, potraw dawnych i o to, by próbować ją sobie odtworzyć. Z kolei dyscyplina potrzebna jest w organizacji życia codziennego, ale i w gotowaniu. Bo dobry kucharz nie panikuje „- podkreślił Karol Okrasa.

W VI edycji konkursu „Kulinarny Puchar Regionu” najlepsi okazali się :

I miejsce otrzymał Dawid Mielewczyk z ZSP kl. III z Kłanina potrawa: Smażona gęś dębogórska na puree z czerwonej kapusty.

II miejsce otrzymał Dawid Lorek z Powiatowego Zespołu Szkół kl. II TŻ z Kościerzyny potrawa: Duet Kaszubskiego Rybaka w towarzystwie groszku w otulinie ogórka z łezką sosu rabarbarowego i bukieciku marchewkowego.

III miejsce otrzymał Mateusz Wróblewski z Technikum Zawodowego nr 1 kl. III ze Słupska potrawa: Carpaccio ze śledzia bałtyckiego z sałatką z wodorostów

IV miejsce otrzymał Piotr Labuda ZSP kl. III z Sierakowic potrawa: Królik w nowej odsłonie.

Wyróżnienie Pan Karol Okrasa wręczył:

- Błażej Skrobek Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego kl. II TŻ ze Sławna potrawa: Piersi z kaczki z patelni z malinowym sosem

- Adam Szynkowski ZSP kl. III z Miastka potrawa: Szynka z pieczonymi jabłkami nadziewanymi żurawiną

- Paulina Lipińska z Technikum Zawodowego nr 1 kl. III ze Słupska potrawa: Pomorska kula twarogowo- chrzanowa podawana na karmelizowanym buraku

 
Uczniowie otrzymali nagrody dzięki sponsorom:

- Urząd Miasta Słupsk, Wydział Oświaty, Kultury i Sportu, - Kuratorium Oświaty,

- Firmie Merkur,

- Restauracja „Pyszne Jedzonko”,

- Lidl,

- Pomorzanka Słupsk,

- Łosoś- Ustka

 

Dziękujemy wszystkim sponsorom, uczniom, jury, przybyłych gościom- za to, że wspierają Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku i pozwalają wychodzić naprzeciw modzie w gotowaniu.

Już dzisiaj organizatorzy zapraszają na VII edycję konkursu „Kulinarny Puchar Regionu” ,który odbędzie się w 2015 roku.

  • dsc_0021
  • dsc_0034
  • dsc_0073
  • dsc_0099
  • dsc_0128
  • dsc_0129
  • dsc_0153
  • dsc_0185
  • dsc_1185
  • dsc_1197
  • dsc_1200
  • p1020066
  • p1020068
  • p1020110
  • p1020153
  • p1020221