KULINARNY PUCHAR REGIONU VII EDYCJA
Dnia 21.04.2016 odbył się konkurs Kulinarny Puchar Regionu VII Edycja.
Celem konkursu było promowanie potraw regionalnych, zdrowa rywalizacja wśród młodzieży oraz wymiana doświadczeń zawodowych.
W konkursie udział wzięły szkoły m.in. z Bytowa, Lęborka, Kłanina , Rusocina, Sierakowic, Kościerzyny oraz ze Słupska.
Potrawy konkursowe były oceniane przez Jury w składzie:
- Ludwika Dąbrowska - przewodnicząca Jury, uczestniczka programu MasterChef
- Bożena Hołowienko - właścicielka restauracji "Słupskie Smaki"
- Grzegorz Labuda - wiceprezes Klubu Szefów Kuchni
- Dariusz Wierzchowski - kucharz restauracji Grand Lubicz w Ustce.
Według jury
I miejsce zajął Andrzej Płocke z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
II miejsce Karolina Lindstadt z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
III miejsce - Patrycja Korochoda z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku.
Wyróżnienie otrzymał: Jarosław Grzymisławski z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku przy ul. Przemysłowej 100.
Podczas konkursu odbył się pokaz "kuchni molekularnej", który przeprowadziła Pani Ludwika Dąbrowska oraz pokaz firmy "Hortex"
Nagrody dla uczestników ufundowali:
Przewodnicząca Rady Miejskiej p. Beata Chrzanowska, firma Hortex, Łosoś, Pomorzanka, Lubiana, Restauracja "Pyszne Jedzonko", Restauracja "Słupskie smaki" oraz Wydział Edukacji Miejskiej W Słupsku.
Konkurs odbył się pod honorowym patronatem Prezydenta Miasta Słupska Roberta Biedronia