„Warsztaty kulinarne „Stawiam na Drób”

  • 20161116_123901

Z programu informacyjno-szkoleniowy z zakresu mięsa drobiowego, skierowanego do uczniów klas gastronomicznych pt. „Stawiam na drób” Pomysłodawcą , koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso”. Organizacja reprezentująca interesy gospodarcze zrzeszonych podmiotów działających w obrębie branży mięsnej oraz współdziałających z nią w zakresie działalności wytwórczej, handlowej i usługowej. Równocześnie Związek we współpracy z właściwymi organami oświatowymi, wspiera rozwój kształcenia zawodowego, oraz praktyczną naukę zawodu w placówkach oświatowych i zakładach pracy. Program merytorycznie wspierany jest przez „Akademię Kulinarną” Marcina Budynka.

Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury dlatego często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne. Pan Marcin Budynek prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych :” Dwa Żywioły, Dwie Pasje”, „Przepis dnia” oraz „Pytanie na śniadanie”. Występuje jako juror w wielu konkursach kulinarnych, Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Hiszpani, Włoszech, Francji, Anglii Chile i RPA. Założyciel oraz wiceprezes Klubu Szefów Kuchni.

Prelekcja oraz warsztaty kulinarne odbyły się w pracowniach Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku w dniu 16.11.2016. W prelekcji wzięło udział 70 uczniów ze współpracujących szkół słupskich: Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 oraz Zespołu Szkół Agrotechnicznych. W dwóch turach warsztatów uczestniczyło dwudziestu uczniów. Uczniowie pod czujnym okiem p. Marcina Budynka przygotowali przepyszne potrawy między innymi metodą sous vide: pierś kaczki z kremem z czerwonej kapusty oraz puree z pietruszki i bryndzy, Udka z kaczki z szalotką, miodem i morelami, grillowanego indyka z gruszką i serem pleśniowym, pierś kurczaka sous vide z ratatuile i sosem pomarańczowym. !! Po wykonaniu swoich zadań uczniowie mieli okazję spróbować swoich potraw. Uczestnicy warsztatów otrzymali certyfikaty ukończenia szkolenia, pamiątkowe zapaski z logo programu „Stawiam na drób” oraz upominkowe gadżety. Wszyscy uczestniczący uczniowie spisali się znakomicie !!! Dziękujemy za aktywny udział - nauczyciele

  • 20161116_1102372
  • 20161116_1103272
  • 20161116_122115
  • 20161116_122137
  • 20161116_122214
  • 20161116_122225
  • 20161116_123901
  • 20161116_124039
  • 20161116_124058
  • 20161116_124154
  • 20161116_134756
  • 20161116_135018