Calvados NouvelleVogue International Trophie
Kraków 08.02.2016 Polska edycja konkursu Calvados NouvelleVogue International Trophies odbyła się w Krakowie w Starej Zajezdni by de Silva. Do konkursu przystąpili młodzi barmani ze szkół gastronomiczno-hotelarskich, jak i barmani profesjonalni. Calvados to elimincje do Konkursu Międzynarodowego odbywającego się w Normandii we Francji.
Konkurs kulinarny pod patronatem Hortex
W dniu 14.01.2016r. odbył się pierwszy etap konkursu organizowanego przez firmę "Hortex", w którym brała udział klasa Ic k z ZSP nr1. Uczniowie losowali zestawy, które składały się z dania głównego, zupy i deseru. Dania wykonane były przez trzy drużyny 4 osobowe, Najlepsza z drużyn została zakwalifikowana do ostatniego etapu konkursu który odbędzie się 11.02.2016r.
Wizyta uczniów w Dworze Oliwskim
Wizyta uczniów ZSP nr 1 im. Noblistów Polskich w Słupsku z klasy o profilu hotelarskim w Dworze Oliwskim City Hotel&Spa.Dziękujemy Kierownictwu i Dyrekcji za gościnne przyjęcie i dobry dzień praktycznej nauki zawodu.
Kulinarny Specjał Domu - IV edycja
Dnia 10.12.2015 roku w Centrum Kształcenia Praktycznego w Pracowniach gastronomiczno-hotelarskich przy ul. Szczecińskiej 60a odbyła się IV edycja konkursu Kulinarny Specjał Domu Konkurs skierowany był do uczniów, którzy po raz pierwszy rozpoczęli zajęcia praktyczne w naszej placówce.
Wystartowało 20 uczestników.
Monin Cup Junior 2015
Dnia 04.12.2015 odbyła się kolejna edycja konkursu dla mlodych barmanów w Warszawie. Adepci sztuki barmańskiej rywalizowali między sobą w dwóch konkurencjach; Blind Test i sporządzanie koktajlu ( w ciagu 7 minut należało wykonać 4 takie same moctaile). Uczeń klasy II cK reprezentujący Klub Młodego Barmana przy Centrum Kształcenia Pratycznego, Hubert Kiełbasa, który brał udział w konkursie po raz pierwszy, zajął 7 miejce! Gratulujemy Hubertowi i życzymy dalszych sukcesów
Uczniowie CKP z wizytą w przedszkolu miejskim nr 31 „Bajkowa Kraina”
12.09.2015 r. w Bajkowej Krainie odbyły się wyjątkowe zajęcia w ramach edukacji zdrowotnej. Młodzież, poznająca tajniki zawodu kucharza, odwiedziła najmłodszą grupę Przedszkola Miejskiego nr 31 „Bajkowa Kraina” w Słupsku i wspólnie z dziećmi przygotowała pyszne i zdrowe kanapki. Zanim doszło do robienia kanapek odbyły się rozmowy na temat zdrowego żywienia: pieczywa wieloziarnistego, warzyw i owoców, gdzie znalazły swoje miejsce m. in. sałata, ogórek, pomidor, papryka, rzodkiewka, szczypiorek, marchew, dynia, jarmuż, kapusta, seler, pietruszka, kabaczek, cytryna, jabłka, cebula, czosnek. Przedszkolaki ochoczo zabrały się do „komponowania” kanapek, a potem z apetytem je zjadały. Dzieci zachwycały się młodymi kucharzami i ich strojami, a młodzież podziwiała swoich dużo młodszych kolegów. Spotkanie przebiegało w fantastycznej atmosferze i z pewnością współpraca z przedszkolem będzie kontynuowana.